Summa sidvisningar

6,195

söndag 30 november 2014

Pm med bara text


Uppsats PM, Anna Anås Gunnemark


Bakgrund:

Långt innan det här projektets början har jag varit intresserad av samtal som tar sin början i en gemensam upplevelse. Jag tycker om att ha ett slags tablå som fångar gruppens blickar eller tankar och därifrån skapa en gemensam större bild eller tankevärld genom gruppens mångfald av varierande perspektiv. Min tanke med det här examensarbetet är att utforska på vilka sätt det går att arbeta med samtal som tar sin utgångspunk i en gemensam upplevelse, och då ta hjälp av både mitt eget konstnärliga undersökande samt erfarna forskare, konstnärer och pedagogers erfarenheter, med särskild tyngdpunk på Ann S Pihlgrens bok Sokratiska samtal i undervisningen.

 

 Syfte:
Att utforska möjligheten med det sokratiska samtalet som en brygga mellan det offentliga, generella och det privata rummet.

 

 Didaktisk fråga:
Hur navigerar jag en grupp mellan det som är generellt och det som är personligt utan att hamna i den privata sfär som kräver psykologkompetens?

 
 
Material och metod:
Jag har velat undersöka var gränsen går mellan det som är mitt privata, och det som är generellt.

Med hjälp av min mobilkamera har jag dokumenterat hur jag slits mellan att vara mamma och dotter med stora behov hos mina anhöriga i både yngre och äldre generationer och vad det gör med mig. Jag har haft ett särskilt fokus på hur det är att hjälpa min förälder och hur min förälders alkoholberoende färgar mitt sätt att hjälpa till. Genom att arbeta med det här självutlämnande materialet har jag undersökt var mina gränser går för vad som är ok att visa, och vad som är för privat. Men jag har också fått ställa mig frågan om vad som är allmängiltigt och intressant för andra, och vad som är viktigt bara för mig som privatperson. Jag har skapat stopmotions av bilder på mig själv, och jag har fotograferat och skrivit bildtexter som ett slags kommentarer till mitt hjälpande. Och jag har utforskat rollen som moder Theresa genom att ikläda mig nunnedoket för en liten stund. Jag har även fått kontakt med två följeslagare som ska hjälpa mig att fortsätta mitt gestaltande projekt ett tag till, och förhoppningsvis få det att lyfta till en ytterligare dimension. De heter Dana Sederowsky och Catti Brandelius, och deras erfarenheter av alternativa identiteter kan vara till god hjälp, både i det visuella uttrycket och för mitt privata välstånd.

Teoretiska perspektiv:


Jag kommer att utgå ifrån Anne S Pihlgrens bok, Sokratiska samtal i undervisningen, och även till viss del Annika Hellmans avhandling Intermezzon i medieundervisningen när jag funderar på min frågeställning.

Jag kommer ev. även att ha användning av boken Ett delat samhälle: makt, intersektionalitet och social skiktning(Christofer Edling,red), samt Judith Butlers samlade texter Könet brinner.


Förslag på litterära referenser:

Ann S Pihlgren; Sokratiska samtal i undervisningen

Annika Hellman; Intermezzon i medieundervisningen   (om elevers användande av videodagböcker och skapandet av ett alternativt subjektivt rum)

hristofer Edling;( red)Ett delat samhälle : makt, intersektionalitet och social skiktning

Judith Butler. Könet brinner, Natur och kultur, 2005





 

Andra möjliga referenser:

Elisabeth Skoglund, Konstsamtal-samtalskonst.


Carlgren, Maria (red.) – Eriksson, Lena & Persson, Eva (2004). Samtalet om konst: en dokumentation från ett seminarium om samtalet som metod 25-26 november 2003. Nordiska akvarellmuseet. Uddevalla: Västra Götalandsregionen. Konst och kulturutveckling. (24 s.)


"Konst och pedagogik" Gävle konstcentrum och Kulturrådet.


Ambjörnsson, fanny
Rosa: Den farliga färgen. Ordfront Förlag, 2011 (För att ett genusperspektiv alltid behövs, och för att det är svårt att hitta rättvisa strategier som samtalsledare.)

Biesta
, Gert J.J. Bortom lärandet: demokratisk utbildning för en mänsklig Framtid Studentlitteratur, 2006 ( För att sokratiska samtal har med demokratisk fostran att göra.)

Eriksson, Yvonne & Göthlund Anette. Studentlitteratur,2012 Möten med bilder. Analys och tolkning av visuella uttryck. (Den som är samtalsledare behöver väl lite bildanalysinstrument, tänker jag.)

Fiske
, John.Kommunikationsteorier: en introduktion,Wahlström&Widstrand, 1997


KristenssonUggla,Bengt.Gränspassager: bildningitolkningens tidevarv,

SantérusFörlag,2012(låter intressant med gränspassager)

Sammanfattning av min gestaltningsprocess+ vad jag har att visa nu!!





       tidigt tydlig riktning







Nytt headset. Nytt kontor. Nya möjligheter.





























   Sjukdomen som får alla att sucka hjälplöst
 
 





    Vem  får sota för det här projektet?






 

 Några resor till dalen i berget.







  
    Självporträttet  som healing och gestaltning...








Moder Theresa tittar förbi och lånar mig sin slöja. Den är bekväm. Den gör att jag tar min lott med frid i sinnet.



















Mina stop motions

Vasaparken som kontor http://youtu.be/4MaDSkPHMMQ

Utanför spritbutiken
http://youtu.be/W1Y7jQmHfbc

Resan genom mörkret
http://youtu.be/z1NMG8FC9A4

Det är som det är
http://youtu.be/z1NMG8FC9A4

Helt jävla värdelöst
http://youtu.be/ar-4_1hxiGo

fröfilm   
http://youtu.be/hWHdNpzwoaw
















Vecka 4

Handledning på måndagen. Det var bra, välbehövligt för att få feedback på vad jag gör. jag fick intrycket att det jag gör funkar, men att det är mycket process, och en bit kvar till det som kan visas som fristående verk...typ.

Elias visade mig hur man ska göra för att lägga sina videos på youtube och länka dit, så här är mina självporträtterande stop motions...


 

 
Vasaparken som kontor   http://youtu.be/4MaDSkPHMMQ

 Utanför spritbutiken         
http://youtu.be/W1Y7jQmHfbc

 Resan genom mörkret       
http://youtu.be/z1NMG8FC9A4

Det är som det är             
http://youtu.be/z1NMG8FC9A4

Helt jävla värdelöst            
http://youtu.be/ar-4_1hxiGo

 fröfilm                                  
http://youtu.be/hWHdNpzwoaw


Den här sista veckan har jag tvingats börja tänka på uppsatsen, och känner mig frustrerad över att någonstans bara haft 3 veckor på mig för att göra en gestaltning.   Men katti uppmanar mig att fortsätta. jag tänker att jag ska försöka det, men med dessa sjukdomstider kan det vara svårt. Vad tredje dag i genomsnitt är en vabbdag. Suck.  Men jag tror i alla fall att jag fått med mig det jag vill ha in i min uppsats av min undersökning de här veckorna. jag har fått en erfarenhet av att blotta mig. Både på gott och ont. Det har varit lärorikt, och de tankar det har genererat ska jag använda som en del i min uppsats.

måndag 17 november 2014

Vecka 3 kurs 500

 


 
Fredag 21/11
Ett försök att sammanfatta var jag är OCH VAD JAG GJORT inför handledningen på måndag.Vad hur och varför?

Jag utforskar hjälpandets för och nackdelar. Genom att hjälpa min pappa, tiggare på gatan, mina barn och samtidigt be om hjälp av sjukvård och vänner. Detta gör jag för att mycket i mitt liv kretsar kring behov av hjälp. Det engagerar mig också på ett mänskligt politiskt plan. Jag vill gärna vara en hjälpsam person, samtidigt känns det som att den individualistiska kultur eller tidsanda vi lever i gör det svårt att hjälpa folk, för det kan bli ensamt ochtungt att göra det. 

                         Hjälpen är nära!

Jag beskriver hur det är att vara både mamma och dotter sliten åt två håll av starka behov. Mest har jag tänkt på det här fenomenet som något som gör mig trött arg och förvirrad, för att jag får så lite egen tid, men jag tror att självporträtterandet är ett sätt att försöka få syn på mig själv i den här dragkampen mellan andras behov. Det blir ett sätt att se mig själv. Varför jag ägnar mig åt detta är dels för att jag har ett behov av det, dels för att jag tror att det finns en stor almängiltighet i den problematiken.

                      Det uppätna självet


 
Jag utforskar gränslandet mellan personligt och privat genom att blogga om mitt projekt som tangerar det som är allt för privat.Jag publiserar vissa saker, andra inte. Märker att jag kan vara mer öppen och privat när jag känner mig stark och mår bra. Det känns inte bra att skriva privata saker när jag inte mår bra.
Syftet med detta är att jag vill ha funderat över de här aspekterna kring att dels lämna ut sig själv på nätet, dels huruvida det är användbart att utgå ifrån sig själv i konstprojekt, och fundera över hur mycket som ska synas av det privata jaget. Vad passar mig? Jag vill som lärare kunna lotsa mina elever i dessa frågor.





Jag nämner ett tabubelagt område, alkoholismen, som är förknippat med skam.Jag har nämnt några gånger att min pappa har ett alkoholberoende. Även detta kan ju ses som tillhöra frågan om privat/personligt. Å andra sidag är det ett ämne som berör de flesta människor på något sätt. Samtidigt finns det tabu kring det, saamt mycken rädsla och att människor tar avstånd pga rädsla och att de inte vet hur de ska förhålla sig.Mitt syfte är att lyfta lite på locket i frågan och motverka det kollektiva tabut, samt se vad som händer med mig när jag nämner det och när jag blir förknippad med alkoholism i andras ögon.



Jag ser mina stop motion - bildserier som den bildgestaltning jag gör just nu. Dessa kommer jag att ta med till handlednigen.Kanske kommer ajg att byta till en annan blogg som kan ta emot större videos..för dessa får inte plats här på blogger.

Nedan finns lite reflexioner som jag gjort under veckan.




 
  Torsdag 20/11
 En resa till, för att lotsa pappa i mötet med sjukvården. Jag ger mig ut i mörkret på onsdag kväll, som att åka rymdbuss. Länge åker jag. Fotar och filmar under vägen. Mycket mörka bilder, som tilltalar mig. Jag vandrar en mörk väg, förhoppningsvis mot ljuset. Jag ska hjälpa pappa över tröskeln, stötta honom att våga ta hjälp för sitt alkoholberoende.

Jag sover i min mammas hus. Hon råkar ha en kökshanduk. som påminner om moder teresas.



 
 Tack för ditt mod, pappa. Det här gick ju bra. Spriten tycks i mina ögon mindre farlig sedan vi nu talat om den. Doktorn var ju snäll. Och kunnig.  Du vågade ta hjälp. Härligt.
 





Onsdag 19/11

Jag följer med min son till förskolan hela förmiddagen, för att se hur han har det, med en liten baktanke att få näring till mitt projekt.

Han tyr sig mycket till mig och även andra gör det. Det är svårt att veta precis hur det är i vanliga fall där, eftersom jag vet att situationen alltid blir annorlunda när det kommer någon utifrån. Men något jag har sett och reflekterat över både på förskolan idag och på min dotters skola är att ju fler barn lärarna har, desto mer distans behöver de ha till barnen. Och desto mer får barnen klara sig själva. Delvis sker det per automatik , delvis sker det säkert med en tanke om att det ska vara rättvist. Hellre alla på lite distans, än att favorisera några. Samtidigt är vi människor och jag tror att alla pedagoger känner att det är lättare att tycka om vissa barn.Delvis handlar ju det om personkemi och gemensamma intressen, osv, men jag tror att det också är så att det är lättare att lyssna på och tycka om barn som tycker om sig själva, och som är de som har stöd hemifrån. Det blir lite tokigt.


Här är en länk till fakta om Moder teresa.

http://www.alltomhistoria.se/artiklar/moder-teresa/

Jag provade mig själv som moder theresa. Kanske ska jag skapa en likadan sjal som hon har med blå ränder. innan jag provat tänkte jag att det skulle bli en disonans av att ta på mig slöja. Men faktum är att jag blev alldeles lugn och till freds av att se mig själv i det  vita.En oerhört trevlig upplevelse. Jag undrar om vitheten som symbol för oskuldsfullhet är så stark att den påvekar en känlomässigt med en sån direkthet.
Jag tror att det också är nunnans roll som på sätt och vis kan vara tilltalande. Min bild av en nunnas liv, ska tilläggas. Min bild är såklart starkt förenklad och generell, men den innehåller detta:
En nunna har ett tydligt syfte. Att följa en tro, att göra gott. Livet innehåller en rytm av bön, sömn, mat och att hjälpa. Den enkelheten är det något skönt med. Och den står i kontrast till mitt eget liv som präglas av en slitning just nu. Av otillräcklighet pga att både mina barn och min pappa behöver mig, samtidigt som jag behöver mig, för mitt jobb är inte nunnans. Mitt jobb är att göra mitt sista år i en utbildning. Men avslutningsvis vill jag lovsjunga alteregots möjligheter. för hur vilsamt är det då inte att gå en i en roll, en lek för en stund? Och låta kreativiteten flöda utan bekymmer. Och sedan efteråt se kontrasten tiull det egna li´vet, och därmed få distans till sitt eget. 


gestaltningsvecka 2 kurs 500

Jag fick använda en mindmap för att försöka förstå vad jag har gjort den här veckan.
Då såg jag att det rörde sig om två olika praktiker.
Dels har jag försökt hjälpa min pappa.
Dels har jag försökt göra en gestaltning av hur det påverkar mig.

Det är ett sätt att se på det.

Ett annat är att jag har haft 5-6 olika aktiviteter för mig:

Jag har filmat och haft tankar på att göra något självbiografiskt av det. Jag har tagningar på havet  från när jag besökte pappa, och tagningar från olika spårvagnsresor. Ska prova att lägga på berättarröst på det.

Jag har fotograferat och det verkar som att det blir som stopmotion serier av fotona. Mestadels föreställer bilderna mig som talar i telefon i mitt nya headset som gjort det möjligt att vara en spindel i ett nät den här veckan.

Jag har ringt en massa till min pappas kompisar och utrönt vilka som är med på att hjälpa till. Då har jag både blivit glad i vissa fall över hur mycket de gillar honom, och stressad i vissa fall över hur vissa lägger allt ansvar på att fixa hans liv på mig.
Jag har lobbat på pappa att få med honom till vårdcentralen, bokat tre olika tider och äntligen fått ett ja att han går dit , och att jag kan följa med.

Jag har varit virrig, argsint, och väldigt stressad den här veckan. Samtidigt känt mig väldigt öppen.

Så vad är kärnan i det jag gör då?
Det är det jag försöker ringa in nu. Jag vill dels undersöka vad som händer med mig när jag hjälper och ber om hjälp, dels ta fasta på vissa aspekter som framkommer längs vägen.

torsdag 6 november 2014

Gestaltningsvecka 1, kurs 500

Jag var och städade i ateljén igår. Bort med den gamla platsen, skapa en ny. Jag hittade hörnet. Det såg ledigt ut, så jag ställde alla grejer från förra projektet som jag kan ha användning för där och satte upp en färgglad skylt. Det kändes som att jag nästan glömt bort hur färg ser ut. Kom då att tänka på att jag ofta hamnar i maximala effekter när det gäller färg. Jag badar i kontraster mellan blått och orange, tex. Skulle vara bra att prova de mer dova skalorna. Det skulle dessutom passa just nu. 
 
 
Min pappa har flyttat, och allt är en enda röra. Det visar sig att han klarar mycket mindre i sitt liv än vad vi trott. Han har för första gången i sitt liv uttryckt att han inte klarar allt själv. Det är bra. det är en öppning, för att han ska kunna må bättre. Men som närmast anhörig blir ansvaret stort för mig, och jag märker att jag blir väldigt påverkad.  Jag har en tanke om att jag vill gestalta utifrån vad som händer med mig och min familj just nu. Men jag vill inte tynga ner mig mer än nödvändigt, utan det känns viktigt att gestaltningen får ske som en läkande handling, inte som ett sätt att beklaga sig.
 





 
 
 
 
Analogt PM...
 
 
 
So long. 
 

tisdag 4 november 2014

sammanfattande blogginlägg för LBD 360

Samtidigt som det har varit väldigt givande och kul med det senaste projektet,  kan jag känna att jag varit lite hemlig, som mina bubblor. Jag har haft behov av att arbeta kontinuerligt med händerna, kanske som för att väva mig in i mig själv. För en vecka sedan slutade jag amma på nätterna, flyttade in i ett eget rum och har sovit hela nätter för första gången på 2 år. jag tror att den återfunna sömnen har lyft min blick en smula, och från min nuvarande utgångspunkt, eller horisont, ser det ut som att jag varit en smula introvert. Som om jag laddat mina batterier i mina vita bubblor.
I bubbelprojektets  begynnelse fanns en bärare, som hungrigt även åt bubblor.

 Jag har försökt referera en del, men det ska jag göra mer i nästa projekt har jag bestämt. Det ger mer än vad jag trott, har jag förstått när jag ser på de klasskamrater som har vågat gå in och verkligen hämta material, och låta sig inspireras eller härma, att det tillför nytt blod till arbetet. Jag kan tänka att jag kanske ska ta mig an lite mer av det de andra och min handledare säger till mig. Jag mins att Katti till exempel sa att det vore fint att se en fotoserie på hatten. Jag tror att det var precis innan vi blev sjuka, men i alla fall; nu kan jag se att hon kanske tänkte att jag behövde backa och titta lite på vad jag höll på med. Att fota skulle ju kanske varit ett sätt att göra det.
 


Jag kan tycka att jag varit både öppen och inte öppen. Jag har inte backat tillräckligt och kikat på vad jag gör och funderat på hur jag skulle kunnat göra annorlunda, samt använt referenser till att koppla bakåt vilka andras verka mitt är besläktat med. Samtidigt har jag varit öppen för ett slags inre flöde av idéer, som har fått styra efter hand. jag har inte haft en klar bild av min redovisning från början, men följt mina egna impulser. Jag har haft dagliga samtal med mina klasskamrater i ateljén och fått feedback på det jag gjort under processen, även om det inte har varit så väldigt kritiska samtal, utan mer utbytande av tankar.

Jag är nöjd över att mitt verk på utställningen verkade kommunicera saker till betraktaren. Även om det inte var solklart vad, så tolkades mina former närliggande ursprungsidén. Men nästa gång skall jag skala av mer och bli mer tydlig med min idé. Jag hade inte tillräcklig motivation egentligen att ta med hatten. Men jag tror oxå att jag var lite förvirrad kring hur mycket man skulle tänka att här gestaltas verk på en utställning och hur mycket här gestaltas en process på en redovisning.

Nästa gång ska jag försöka förtydliga mina frågor. Så att ajg kan ställa dem till mina lärare i tid. Jag märker att jag kan gå och gissa hur saker är rätt länge. Det funkar ofta det med. Men, rätt som det är har jag fått något om bakfoten, för att jag inte velat besvära med frågor.
                            



Det som har varit annorlunda gentemot tidigare projekt, är att jar har försökt att använda den kreativa energi som kommer i mitten av processen för mig till att fördjupa. Jag kommer ofta i ett läge då det flyter på vid någon tidpunkt. Då saker går fort, jag får idéer hela tiden och vill göra massa saker samtidigt. Den här gången tänkte jag medvetet på att styra mig i lite snävare spår, så att ajg inte skulle byta material hela tiden och bara vispa på ytan med varje sak.  Det var lite tråkigt ibland, men jag behöver det för att känna att jag får fram något i mitt skapande som säger något, och som säger något i morgon också.


När det gäller redovisningen hade jag nog behövt en mall /förslag på hur vi presenterar det egna arbetet. Jag tycker att det är svårt att dels skilja verk ifrån process, samt veta vad ska sägas först och sist. Då blir det spontant. Och jag kände att för mig blev det att jag nästan bara svarade på frågor.


Däremot opponeringen var enklare för att vi hade en mall. Jag är glad att det var Louise jag skulle opponera på, både för att hon var så tydlig och bra att träna opponering på , samt för att jag blev väldigt inspirerad av hennes arbete. Det gick ok att opponera för mig. Jag hade önskat att jag frågat tydligare vad själva verket bestod av, för nu analyserade jag inte tre gifar utan en, vilket blev lite fel.  Men det fina är attLouise är tydlig, uttrycker tydliga idéer, och är modig i sin balansgång mellan privat och personligt, därför har jag lärt mig mycket av henne. Mycket av det som hon är bra på, behöver jag träna på. Så det ska jag göra i nästa projekt. Bland annat.
Tack för mig.
Anna

söndag 2 november 2014

PM för Examensarbetet.



Mitt tidigare arbete
 

 Dessa bilder visar delar av vad jag gjort i min förra kurs. Jag har arbetat mycket med vad som tänks men inte sägs, med tomma pratbubblor som rymmer något inuti.
 

 
"Värmen"
 
 
 
Nedan ser vi två bilder som inte var med i min redovisning, men som varit med under min process.
 
 
"Frön"

 
Fröna lade sig i olika mönster samtidigt som det skapade väldigt mycket tankar hos mig, så höljudda så att jag vill kalla tankarna för prat. 
 
 
"En faster"


Detta är faster Mina, en av två fastrar som jag har fått kontakt med under mitt förra projekt och som stöttat och hjälpt mig. Hon ville inte vara med på utställningen, men har lovat att hjälpa mig även framöver.  




Min Idé.

Min Idé är att jag ska utforska vad som händer om jag litar fullt ut på mina fastrar. Om jag  ber dem om hjälp med mitt porojekt och om de faktiskt hjälper mig. Jag kanske faktiskt ska våga be om hjälp.Både Mina och Rosa har sagt att de har tid, och att det är bara att fråga. Så nu tänker jag ta dem på orden. Jag ska bjuda hem dem på tisdag och diskutera projektet.Jag ska visa bilder på mitt tidigare arbete och se vad för tankar som kommer ur det. Och jag ska berätta om att jag är sugen på animerad film.


Delredovisningen.


Min didaktiska fråga som var och en kan ha nytta av att ställa sig är:  I vilka situationer känner jag  mig kreativ?/ Vilka förutsättningar behöver jag för att arbeta kreativt?



Mina tre referenser  som jag tackar idag är:

Norico Yamaguchi, för kroppar och material som möts.

Peter Englund, för "tystnadens historia".

Nina Bondesson, för berättande bilder och broderier.