Summa sidvisningar

måndag 27 april 2015

Mitt Pm under bearbetning.


Pm Anna Anås Gunnemark

Vad bedömer jag i bildämnet och hur kommunicerar jag det på ett konstruktivt sätt?

För att beskriva och ringa in mitt intresseområde behöver jag berätta lite om vad jag stöter på i rollen som bildlärare. Ända sedan början av mina praktikperioder har jag funderat på hur jag ska ge konstruktiv feedback till elever som arbetar i bildsalen. Mitt behov av att säga något bra som lyfter och utvecklar, har varit starkt därför att jag kan märka att det finns en så stor osäkerhet hos eleverna.  Antingen att det tycker att det är obehagligt när jag kommer och tittar, och jag kan märka en anspänning som om de väntar på att jag ska säga något.  Eller bara att de söker bekräftelse på att de är godkända. ”Är det här bra? ” eller: ”Det här är så fult” är vanliga kommentarer från elever, som båda syftar till att kolla av om det de gör är ok.  Samtidigt är bildämnets karaktär, i varje fall där jag varit på praktik på högstadiet, lite luddig i sina syften. Och när syftet är lite oklart hittar eleverna på egna syften. Att måla snyggt. Att göra en bra grej. Att avbilda något väldigt likt. Det finns ju många möjligheter. Jag upplever att detta gör eleverna än mer osäkra på vad de ska göra för att bli godkända, vilket stör deras arbetsro. Mot den bakgrunden har jag tänkt att det skulle vara bra att förtydliga vad jag vill att eleverna ska utveckla. Och i och med det hur jag bedömer det de utvecklar. För hur ska jag bedöma mina elever, och sätta betyg på dem om jag inte vet vad det är jag vill att de ska utveckla, åstadkomma?

 

Syfte

Ett arbete som genom att klargöra lärandemål, kvalitéer, verktyg för progression och verktyg för bedömning i bildämnet syftar till att kommunicera konstruktiv bedömning till elever. Jag vill formulera hur bedömning går till, och applicera det på kursplanen i bild. Jag vill undersöka vilka möjligheter jag har att göra rättvisa bedömningar som uppmuntrar till fortsatt lärande.

 

Frågor:
Hur kan språket användas inom ramen för formativ bedömning i bildämnet?

Hur kommunicerar jag på ett konstruktivt sätt var en elev befinner sig och hur hen kan gå vidare?

Hur kan teorier om formativ bedömning hjälpa mig att förtydliga min praktik och mina syften i min undervisning?

Metod
Jag har börjat mitt gestaltande arbete med att fundera på min lärarroll  och vad jag ser och inte ser genom att trycka bilder på mig själv i glasögon, och laborera med olika bilder på ögon. Jag har som en del i projektet även att bedöma mig själv med hjälp av HDK´s matris som en referens till mina tankar om bedömning. En del av metoddelen har jag redan gjort. Jag gjorde en kort uppgift för årskurs 8 på praktiken, som jag gav tydliga instruktioner för och fick in många bilder. Jag tänker att eftersom det är en uppgift jag har dokumenterat att jag skulle kunna använda mig av den, även som referens, kanske inte som en studie jag bygger uppsatsen på. Jag vill studera litteratur i det här ämnet, så det gör väl min metod även till en litteraturstudie.

 

Teoretiska perspektiv
Det finns mycket skrivet på bedömningsområdet.

En tung teoretiker, amerikanen john Hattie, har gjort en stor studie inom formativ bedömning som tagit 15 år. Han har ett verk som heter Synligt lärande, som jag tänkte använda som en stor del i studien. Nedan har jag en rad med andra namn på författare till litteratur inom bedömningsgenren.

 

John Hattie : Synligt lärande
 

Lars Lindström m. fl: Pedagogisk bedömning

Christian Lunddal& Maria Folke - Fichtelius(red): Bedömning i och av skolan

Skolverket: Lgr 11, kursplaner, kap 3:1bild

Dylan William: Bedömning för lärande

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar