Summa sidvisningar

tisdag 1 november 2011

Sammanfattning av processen

Det har varit en väldigt givande process, och jag är glad att vi fick så mycket tid som vi fick. 4 veckor.
Tisrymden behövdes för att jag skulle kunna anamma själva processen och slappna av i att forska utan sikte på resultatet.Jag började rätt så konkret och skissade på ett eventuellt bygge som jag tänkte kunde vara en idé att genomföra - jag såg ett resultat framför mig.Jag ville ha ett mål med dessa veckor och kunna planera tiden för att fylla den med så mycket som möjligt. Och ha möjlighet att planera in mig i någon verksdad, och få lära mig någon teknik.Men jag tror också att jag var i att jag ville ha ett mål för att lyckas på något sätt. Det var ganska längesedan jag var i en kreativ miljö och kände nog att jag ville vara säker på att det skulle bli något.

Första dagen gjorde jag en liten modell hemma föreställande ett slags rum. På skissen hade rummet varit en sluten koja. jag tänkte att det kanske kunde hänga bilder inuti kojan, som ett slags intimt rum där en person kan gå in och kika på föremål bilder eller texter...men när jag gjorde min modell ville jag ha ett luftigare rum.Jag fotograferade den och sedan kände jag mig liksom färdig med koj-idén. Som ett slags kill your darling situation.
(Jag får ofta impulsen att bygga koja)

 Jag ville gå ut istället och fotografera, undersöka vad som hände i stunden, när jag rörde mig utomhus. Med mig hade jag en digitalkamera utan objektiv, som är nytt för mig och en anteckningsbok. Jag promenerade, fotade det jag fann intressant, och som kameran klarade av, och skrev små texter. jag arbetade utifrån en idé om att mitt möte med olika ting i min omgivning skulle generera ett innehåll, ett slags mening, Tidigare när jag fotograferat har det varit viktigt för mig med ljus och bildkomposition. Digitalkameran som jag använde gjorde det svårt för mig att ta"snygga bilder" Den inbjöd snarare att ta många bilder och se vilken som blev...bra, eller som sa mig något.
Texterna blev korta, lite poetiska. Lite dystra. I det här arbetet kännde jag att jag provade mig fram, men samtidigt hade en bild av ett slutresultat väldigt närvarande.


  Men efter första handledningen blev jag övertygad att det var allvar att vi inte skulle ha slutresultatet för ögonen nu i början. Det kändes oerhört skönt,men jag kan ockå se att jag pendlat fram och tillbaka mellan att vara i nuet och forska till att tänka på eventuella resultat under hela processen.Och det kanske är så det alltid kommer att vara med eller mindre? Beroende på hur mycket tid jag har...och beroende på vilken fas processen är i . Men jag är i vilket fall glad att Mattias var så tydlig med att vi skulle vara "i processen och inte i slutresultatet", det har frigjort mig från en del osäkerhet, och fått mig att känna mig hemma på utbildningen snabbare. 






Jag höll på med foton och text ett tag. Det fanns mycket att experimentera med. jag har inte jobbat i fotoshop eller så innan, inte ens laddat in digitala bilder i en dator. Så, jag hade en del hinder att överbrygga som handlar om teknik, att våga fråga "dumma" frågor, att vara 31 år och inte kunna det som alla andra verkar kunna. Men också en lycklig upptäckt att få vara den som sitter och grejar med en bild i "paint". Det var helt enkelt mycket känslor inblandat i digitalt foto för mig. Och jag har en hel del kvar att göra  med att lära mig olika program, våga fråga och fråga igen. Jag måste erkänna att jag fastnade lite i tekniken för att jag var fyra gånger i skolan för att testa att skriva ut bilder och just då fanns ingen hjälp att få tag i, och eftersom jag i samma veva fick så himla ont i min nacke av att sitta vid datorn så bytte jag material. Det känns lite tråkigt, men jag kommer ha det digitala som en mer långsiktig process -  och lära mig verktygen och tekniken succesivt.


Nästa händelse var att jag tog en liten kartong-frigolitbit och målade hav på. Som en snabb workshop. Redan då hade jag kännt att havet var en källa, ett ämne som lockade mig att arbeta med. Det var det höstiga gråa havet som lockade.
 På kvällarna arbetade jag paralellt med text. satt vid pianot och undersökte hur det lät när jag spelade och pratade, spelade in det på datorn i ett försök att skapa och förmedla den stämning jag kände kring det gråa vilda hösthavet, som jag växt upp vid och som är en trygghet men också slags hemlighet. Att det finns något vackert som inte alla andra fått lära känna - som bara älskar sommarhavet.

 Jag grundmålade en stor skiva bland det som skulle slängas  (målade över någon annans gamla målning) . Men då kom den som hade målat den övermålade målningen på besök i ateljén och plockade med sig den, vilket skapade en viss frustration och därmed bygglust. Jag tog med mig silvertejp och satte ihop ett litet rum av stora playwoodskivor:


Det blev av sig själv lite formen av ett hjärta...
Jag tog en burk grön färg jag hade hemma och roller och rollade skivorna  och lite allt möjligt jag hittade. Jag ville skapa ett havsrum med bilder av hav på rummets väggar och med min text om havet uppspelad till... Som ett sätt att förmedla min upplevelse.
Så blev det handledning nummer 2 och då låg mitt havsrum grönmålat på golvet i ateljén.




 Mattias tyckte att det såg intressant ut och undrade varför jag nödvändigtvis skulle  illustrera havet inuti en liten koja, när det var min upplevelse av havet jag ville förmedla. Han uppmanade mig att ta fasta på min upplevelse i mer abstrakt bemärkelse(min tolkning) och tipsade om att se Christer Lundqvists utställning.





Det var väldigt kul att se Christer Lundqvists bilder och byggen ( se ovan). Jag fick inspiration att bygga något halvabstrakt. Något som påminner om något, men som är något annat.  Jag hade turen att träffa honom på utställningen och han berättade att han ex. gjorde sina små båtbilder (se ovan)  genom att dra en linje och se vilken båt ur minnet den linjen påminde om... Det känndes som en väldigt direkt ingång. Med inspiration av detta tänkte jag på mina minnen av havet än en gång men nu med lite mer specifik syftning. Något som gör mig upprymd: Vattenkaskader som uppstår när en våg slår emot en klippa. I ateljén låg mina stora gröna plattor. Jag valde de som är av frigolitkartong och greppade en bågfil. Sedan sågade jag vattenkaskader, eller explosioner som jag sedan kom att kalla dem. och limmade ihop .




Jag tror att jag fick inspiration från Cristers utställning att förmedla, uttrycka det jag älskar. Och det gav mig en väldig kraft. Jag hade en skön dag, på det viset att jag gav mig hän till att arbeta med händerna.Jag ömsom sågade, ömsom kisade mot mitt objekt. försökte skapa en känsla och en bild, en rörelse. Men utan att bli för illustrerande. Vad går gränsen för vad som är illustrativt? Sågens begränsningar, att den fastnade hela tiden, ex hjälpte kanske till. Även om jag skulle vilja illustrera en   korrekt våg, så skulle det vara omöjligt, eftersom den inte gör som jag vill. "Slump-konst?"
Efter det var vi i Italien med familjen 4 nätter. Där fick jag tillfälle att fotografera mer.
                                   


En fejsande våg som inspirerats av fotot från medelhavet ovan, tyvärr liggande.
När jag kom hem och såg mina explosioner tyckte jag att det var något distansierat över dem. Jag sågade till en våg som kommer rakt emot åskådaren, i ett försök att förmedla den känsla jag får av att "fejsa" en våg. Nästan som en kraftmätning. Den som vänder ned blicken först förlorar.








Paralellt jobbade jag med små prylar jag funnit i soprummet som på något vis påminnde om prylar från havet. Doppade dem i färg. Oklar över vad som skulle hända med dem, gladdes jag åt pysslandet. Men jag hade en känsla av att de skulle ställa till problem för mig för att jag tyckte om dem för mycket.  Lite som när jag plockar snäckor på stranden och någonstans vet att jag inte kan skapa något som är finare än det snäckorn är i sig själva. Fina som de är. Jag fick en idé om att para ihop dem med en våg- aktig form jag hittat.

Den tejpades  i jämna rader. Jag tyckte det påminnde mig om den harmoni och ordning jag kan känna inombords när jag varit vid havet ett tag. Havet kan vara som en mäktig mormor eller mamma som rullar på helt konstant och bara finns där som en konstant trygghet.


Så här i efterhand tycker jag att den är renast i sitt uttryck som den var här (ovan). men jag ville ut på farligheter. jag drog mig till sista dagarna i projektet och så tor jag itu med:  
 <> 
<>
Den ordningsamma vågen på en bottenplatta. Små ting placerades i rader, som små stigar att följa. Som för att förstå varför jag som liten alltid höll på med det. Ordna. Jag nöjde mig inte med att bara göra en bottenplatta. Det var som att jag ville säga mer med den här saken.Jag ville berätta något mer. Undrade vad det är som berättar något. JAg gjorde små mönster på bottenplattan. De växte och växte. Sedan fick jag måla över botten med vitt. "Under ytan regerar monstermönstren" Den blev jättekonstig och hade knapt torkat på torsdagen när jag hängde upp den. 


Nästa inlägg innehåller de färdiga grejorna - där de hänger.

 <> 
<> 
  
 <><><>

 



torsdag 27 oktober 2011

Texten inkl bilder som sammanfattar min process kommer att publiceras måndag 31/10 mvh,Anna

"Temperament" Den förklarande texten till de färdiga verken.

Temperament (explosioner, ordning, lockande)
När jag upptäckte att jag hade ett intresse för att arbeta dag efter dag med havet som utgångspunkt, märkte jag också att havets olika ansikten symboliserar olika delar av mig. Jag har växt upp nära havet och delat allt med havet. Minnen från olika åldrar. Känslor. Temperament.
Jag har använt mig av frigolit-kartong, som jag sågat i och målat på. Det har varit ett material som å ena sidan snabbt blivit något, det går snabbt att såga i. Men å andra sidan har jag inte kunnat forma det precis som jag velat. Det går lätt sönder och sågen fastnar osv – vilket resulterat i en viss kantighet i formerna, som jag fått anpassa mig till. Jag har även använt mig av en böjd träbit jag fann i snickeri-soprummet, som fick färg och tejp på sig, samt små metall och plastgrunkor jag fann i soprummet och doppade i färg.
Explosioner: Det första jag gjorde var att jag jobbade med explosionerna och med att finna ett sätt att gestalta det ögonblick när en våg slår emot en klippa och vattnet stänker rakt upp. Den ena ses från sidan, den andra i ”frontalläge” d.v.s. vågen kommer rakt mot åskådaren. Den senare berör mig starkast. Varför dessa vattenkaskader? Explosionerna har en otroligt stark energi, som symboliserar både glädje, raseri och extas för mig. Att bevittna dessa vid havet är en oerhört renande upplevelse för mig där instängd vrede transformeras i upprymdhet.
Ordning: Det här verket består i en välvd form med påklistrade små tingestar, liggande på en platta. Det handlar om havets effekt på mig som stabil punkt och kontinuerlig trygghet. Det finns en dimension av lek, eller spel i de små tingens placeringar som berättar om min långa historia vid havet, men även barnets behov av att skapa ordning. Men jämte den sköna ordningen ryms även ett stråk av kontroll som tyglar det obegripliga, det skrämmande. Det finns även ett drag av illusion över de små tingen, en osäkerhet kring deras ursprung – födda ur havet eller gjorda av mänsklig hand? En gyllene skatt eller en bit skräp? Havet formar ting och omformar.
Lockande: När jag skulle göra en bottenplatta till min välvda träbit växte en bild fram av stenar på en havsbotten. Jag vill visa det magiska i vad som sker under ytan. Hur allt ser ut som skatter. Det finns ett koncentrerat lugn i att ligga på en sten med händerna ner i vattnet och undersöka vad det grunda vattnets undervattensvärd.  En förundran och en spänning. Men samtidigt är det grunda vattnet något som är möjligt att lära känna. Det har något enkelt över sig.

söndag 23 oktober 2011

Snabb havsworkshop 10 okt

Med mycket nöje skar jag ut vågor med en slö kniv ur en modell-kartong/frigolit-bit.
Akrylfärg och minnen av hösthav var till min hjälp.

Mycket nöje i paint 3-7 okt

Men så kul jag hade.  Men oj så ont jag fick i mushanden. Och i nacken. Och så svårt det var att få tag i folk som kunde hjälpa mig just de dagar jag ville skriva ut mina bilder i datasalen. Någonstans här inser jag att jag behöver byta material , eftersom en gammal nackskada gör sig påmind och det går inte att sitta vid datorn längre studer. hade en intention att testa att skriva ut bilder på en tunn typ av akvarellpapper och testa att kanske brodera på osv. Men bilderna finns kvar och det digitala projektet får ligga över längre tid. Jag är glad att jag provade. Så här (se ovan) höll jag på i "paint" med min stackars passionsfruktsplanta:-)

Digitalt abete 3-7okt







Jag trevar mig fram i den digitala världen. Glad att jag bestämt mig för att jag ska lära mig verktygen- i min takt. Jag är en digital it-emigrant väljer ut några bilder och grejar lite...var och en får en text text, men dessa känns inte helt bekväma att visa här.

3/10 fotograferar

 Jag ger mig ner till havet vid röda sten för att få luft och rörelse när jag arbetar. Mina sinnen vaknar när jag rör mig. Jag hade förut en tanke på att fotografera på nära håll- saker som skulle kunna bli något annat med hjälp av fantasin. tex någons hår: en mänsklig företeelse, allmänmänsklig, som på nära håll kan likna...hö? hav, skog... Jag var sugen på att arbeta halvabstrakt med bilder på det viset och tillföra passande text. Så, nu när jag ger mig ut har jag med mig kamera och en anteckningsbok. Men jag uptäcker snart att bilder på för nära håll väcker allt för privata tankar som ger allt för privata texter. Jag provar mig fram och hittar en ton jag gillar bättre... Några smakprov:Ett björkrum - ljusrum
Jag kan skriva brev på deras avlagda skinn. tunnt. försiktigt. det som redan börjat ömsa. Dra av. Skriv.

Mitt egna gråa hösthav som det är när gästerna åkt. Mitt. Vilda. Grå.

måndag 3 oktober 2011

3/10 idé blir till konkret arbete

Jag har hittils haft två paralella idéer. En om att fota saker på nära håll,  att skapa ett nära, oerhört subjektivt perspektiv. Objekten? Vad ska jag fota? Det blir utforskandet. Kanske hår, gräs och saker som skulle kunna vara något annat oxå, när det ses på nära håll. Något som blir lite otydligt och eggar fantasin. Till det vill jag addera texter som befruktar bilderna och skapar en helhet. Texterna...blir oxå ett utforskande.

Min andra idé, som kom ur att se Fredrik reinfelts sogsna ansikte i morgontidningen, var att göra någon slags animation med honom demaskerad och privat. Att han vill hoppa av, är trött och gärna vill erkänna sina misstag och ändra saker som han gjort. Att han inte lägre vill döma människor som inte är lika lyckligt lottade som han själv. Kanske kommer något av detta med på ett hörn, men efter att ha kollat på youtube-klipp hela morgonen på riktiga och fejkade videor med stadsministern, blev jag trött i själen och vill inte ägna så mycket tid åt honom. Det blev för omagiskt.

Nu ska jag ut och fota- och skriva. Funderar på om jag ska fota fota fota, skriva skriva skriva, redigera, redigera, redigera- eller om jag ska fota skriva redigera, fota skriva redigera... Jag tror det senare är mer min rytm. Så blir det utomhusvistelse en del av dagen och tid vid datorn en del av dagen. för mycket tid vid datorn = omagi.

Vår festinbjudan med tillhörande historik.



tisdagen den 27:e september 2011


För länge, länge sedan i en annan dimension, tre skikt i universum som nu samlas enade i färgens fest. Det är den 29/2 dagen då grundfärgerna från allra första början skapades.

Det goda livets mening sprids i etern. År 1 fick gul, är 2 fick röd och tredje året tilldelades färgen blå, de tre första åren har sin färg och en hägring av trianglar och cirklar.

Var fjärde år strävas det i full skördefest efter att få sina nya fäger befruktade och framför allt för att få fram en grundfärg åt det fjärde året som även symboliserar den ovanliga kvadraten.

En dag var fjärde år finns chansen att fullkomligt ladda kroppen med färg för att orka leva den grå vardagen.

Trots yttre fast form finns ett levande inre som är fast sammankopplat med ett orange rep i jordens inre

/Februariimperie

Vi gör en egen magisk artefakt- eller något med inspiration av Fredriks alla ord och berättelser.

En hålighet kläs med tyg och nyttjas som komunikationscentral. Tillbedjes som helig symbol för det viktigaste vi har. Stor och väldig tornar den upp seg. The queen.
Men snart får den sällskap av andra...


Tillsammans blir de till en festplats.
Och vi skickar en inbjudan till Domens skulpturelever. festen kommer äga rum  den 29 Februari nästa år.

26/9 Februariimperiet och dess artefakter presenteras.



Och vi förstår att det är möjligt att spinna de allra mest fantastiska myter ...